تولید و بررسی ویژگی های فیلم زیست تجزیه پذیر ایزوله پروتئین دانه کتان کش (کاملینا ساتیوا) حاوی صمغ فارسی - دانشکده صنایع غذایی بهار
تولید و بررسی ویژگی های فیلم زیست تجزیه پذیر ایزوله پروتئین دانه کتان کش (کاملینا ساتیوا) حاوی صمغ فارسی

نوع: Type:
مقطع: Segment: کارشناسی ارشد
عنوان: Title: تولید و بررسی ویژگی های فیلم زیست تجزیه پذیر ایزوله پروتئین دانه کتان کش (کاملینا ساتیوا) حاوی صمغ فارسی
ارائه دهنده: Provider: الهام شفیعی دستگردی
اساتید راهنما: Supervisors: دکتر آریو امامی فر
اساتید مشاور: Advisory Professors: دکتر نفیسه دعوتی
اساتید ممتحن یا داور: Examining professors or referees: دکتر مصطفی کرمی - دکتر اشرف گوهری اردبیلی
زمان و تاریخ ارائه: Time and date of presentation: 1404/04/11 چهارشنبه ساعت 09:00
مکان ارائه: Place of presentation: مجازی در بستر ادوب کانکت
چکیده: Abstract: امروزه کاربرد فیلمها و پوششهای خوراکی بهعنوان جایگزینی برای فیلمهای پلاستیکی حاصل از مشتقات نفتی (پلیاتیلن، پلیاتیلن ترفنالات و پلی وینیل کلرید) به دلیل مزایایی همچون زیست تجزیه پذیری و سازگاری با محیط زیست مورد توجه صنعت بستهبندی قرارگرفته است. بیو پلیمرها بر اساس ساختار شیمیایی به چهار گروه پروتئین ها، پلی ساکاریدها، لیپیدها و پلیاسترها تقسیم می شوند. در این میان استفاده از پروتئین ها به دلیل فراوانی، زیستتجزیهپذیری مناسب و استحکام مطلوب در بستهبندی مواد غذایی مورد توجه قرار گرفته است. گیاه کتان کش (Camelina sativa L) گیاهی گلدار از خانواده ی براسیکاسه بومی اروپای شمالی و آسیای مرکزی است. دانه کاملینا حاوی 29 تا 40 درصد روغن، 23 تا 30 درصد پروتئین، 10 درصد کربوهیدرات و 6 درصد خاکستر است. کنجاله کاملینا محصول جانبی فرایند استخراج روغن از دانه کاملینا است که بهطورمعمول حاوی 40 درصد پروتئین است. صمغ فارسی که از درخت بادام کوهی (Amygdalus scoparia Spach) استخراج میشود، به عنوان یک عامل پایدارکننده و بهبوددهنده بافت در بستهبندیهای زیستتجزیهپذیر کاربرد دارد. هدف از انجام این پژوهش، بررسي امكان توليد فيلم خوراکي از ایزوله پروتئين دانه کاملینا، صمغ فارسی و گلیسرول بود. برای انجام طرح آماری و آنالیز نتایج حاصل از آزمون از نرم افزار دیزاین اکسپرت ورژن 13 استفاده شد. در این تحقیق از طرح مرکب مرکزی با سه متغیر مستقل در سه سطح شامل مقدار پروتئین دانه کاملینا (3، 4 و 5 گرم)، گلیسرول (30، 40 و 50 درصد وزن ایزوله پروتئین دانه کاملینا) و صمغ فارسی (30، 40 و 50 درصد وزن ایزوله پروتئین دانه کاملینا ) و شش تکرار به منظور بهینه سازی فرایند استفاده شد. نفوذپذیری نسبت به بخارآب، ویژگی های مکانیکی، شاخصه های رنگی، میزان حلالیت و شفافیت فیلمهای تولیدی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر گلیسرول در محدوده مورد مطالعه بر نفوذپذیری فیلم ها به بخارآب معنی دار بود. هم چنین افزایش غلظت ایزوله پروتئین دانه کاملینا باعث افزایش میزان نفوذپذیری به بخارآب شد. افزایش غلظت گلیسرول باعث افزایش حلالیت فیلم ها گردید. افزایش غلظت ایزوله پروتئین دانه کاملینا باعث کاهش شفافیت فیلم ها گردید. مقاومت کشش با افزایش میزان ایزوله پروتئینی دانه کاملینا افزایش و با افزایش درصد گلیسرول کاهش یافت و برای کشش پذیری عکس این نتایج مشاهده گردید. روشنایی، زردی و قرمزی نمونهها با افزایش میزان پروتئین، افزایش یافتند. پس از انجام آزمونهای فوق و بررسی تاثیرات متغیرهای مستقل بر روی متغیرهای وابسته، فرمولاسیون فیلم خوراکی بهینه سازی شد. نتایج نشان داد با استفاده از 58/3 گرم ایزوله پروتئین دانه کاملینا، 30 درصد گلیسرول و83/46 درصد صمغ فارسی در سطح مطلوبیت53/0می توان به فرمول بهینه دست یافت.